Garmin Quatix - první seznámení

18.06.2013 10:52

Před několika lety se objevily první jachtařské hodinky s GPS. Bylo to Suunto M9. Hodinky byly bytelné a měly celou řadu dobrých funkcí. Problém byl ale s výdrží baterie. Řadu let se nic dalšího v tomto odvětví jachtařské elektroniky neudálo. Až nyní. Je tady nový náramkový počítač Garmin Quatix. 

Doba postoupila a nový přístroj je doslova nabytý funkcemi. Přesto jej lze používat i pro každodenní využití. Tedy pokud máte rádi na ruce byť velmi lehké, ale masivní hodinky. V hlavním menu naleznete základní funkce, včetně barometru, výškoměru, teploměru a sofistikovaného kompasu. Dále pak systém GPS, bezdrátové připojení k počítači, tabletu, telefonu, nebo palubním přístrojům a celou řadu dalších funkcí a profilů pro cruising, závodní jachting, motorové čluny, nebo i fitness. 

Každý si může sám přednastavit oblíbené funkce. Bowmani na přídi závodních lodí budou sledovat především čas dojezdu k další značce, aby přesně věděli, kolik času jim zbývá do dalšího manévru. Taktiky a stratégy bude zase zajímat směr skutečného větru a tzv. tack asistent, který sleduje výhodnost kurzu při plavbě ostře proti větru. U startu pak využijete zadání startovního člunu a bóje a následné vyhodnocování vzdálenosti a času do protnutí startovní čáry. 

Menu se zdá být velmi intuitivní, ale pro využití mnoha podfunkcí je dobré prostudovat podrobný návod. Vše je velmi srozumitelné. Navíc díky bezdrátovému připojení můžete některé věci programovat na PC. 

Quatix má zabudovanou GPS. Pro větší přesnost se ale lze prostřednictvím NMEA 2000 napojit na palubní přístroje s výrazně větší a přesnější anténou. Životnost baterie má být za plného provozu GPS kolem 16 hodin. Dobíjení pak probíhá prostřednictvím USB dobíječky. V následujícím měsíci podrobíme tento skvělý náramkový počítač důkladnému testu a přineseme vám podrobnější informace.