Garmin Quatix3

09.09.2016 17:18

Během června a července jsme měli možnost otestovat nové revoluční jachtařské hodinky Garmin Quatix3. Absolvovali jsme s nimi závod na skifu RS700, světový pohár foilujících katamaránů Flying Phantom, dovolenou na jachtě v Chorvatsku, ale také mistrovství světa 29er na trenérském člunu. Možností bylo tedy víc než dost a chytré hodinky nás doslova nadchly.

V minulosti byl velmi populární model Garmin Quatix, který byl v mnoha ohledech převratný, ale měl i své slabiny. Nový Quatix3 se poučil a vzal si z původního modelu jen to dobré. Jinak je postaven na konceptu úspěšných multisportovních hodinek Garmin Fénix3.
Hodinky mají lehké tělo v kombinaci vysokopevnostního plastu a kovu, které je doplněné modrým, nebo černým řemínkem. Na ruce vypadají velmi stylově a díky kvalitnímu displeji lze snadno měnit jejich vzhled. Můžete si nastavit jak decentní analogové hodiny, tak digitální, nebo speciální vzhledy typu námořní mapy, či windmetru. Pro vyznavače heavy metalu je zde i pirátský mód s lebkou a skříženými hnáty.
Důležité jsou ale funkce hodinek. Ty umožňují sledovat a vyhodnocovat vaší fyzickou aktivitu, přijímat sms zprávy, e-maily, zobrazovat příchozí volání a další notifikace z telefonu. Zároveň mají dobrý kompas a grafický barometr. Kromě propojení s telefonem umožňují spojení s kompatibilní lodní elektronikou a sledování důležitých údajů na zápěstí ruky.
Hodinky Garmin Quatix3 jsou skvělým sport testerem. Nalznete zde speciální módy na veslování (venkovní i na trenažéru), golf, turistiku, rybolov, běh, kolo, lyže a snowboard, nebo na plavání venku i v bazénu. Nás ale zajímaly především jachtařské funkce. Jsou zde údaje o lodi, grafika přílivů a odlivů v dané lokalitě, kotevní asistent, navigační mód pro plavbu a bezpečný návrat do výchozího přístavu, ale také důležité bezpečnostní tlačítko “muž přes palubu.” Vše v českém jazyce s velmi intuitivním menu. V bezvětří jsme testovali také funkci pro paddlepoardy. Hodinky vám ukazují počítadlo záběrů, kadenci, efektivitu, vzdálenost na záběr a pochopitelně i rychlost a ujetou vzdálenost.
Tím nejdůležitějším pro nás je ale závodní mód. Jeho vzhled si můžete snadno přenastavovat a do jednotlivých řádků si navolit pro vás potřebné funkce (SOG, COG, rychlost, max. rychlost, vzdálenost, čas, odpočet do startu a následný čas rozjížďky, délka okruhu, čas okruhu). Odpočet do startu je velmi intuitivní a snadno se přenastavuje. Čísla odpočtu nám ale nešla nastavit přes celý displej. Skvělý je také mód pro asistenci obratů. V něm si nastavíte ideální stoupavost na oba kurzy a displej vám pak ukazuje ve stupních odchylku od optimální stoupavosti. Tato funkce je ale vhodná spíše pro sportovní kajutovky typu Melges 24, nebo pro námořní plachetnice. Na malých lodích jste příliš v pohybu celým tělem a to ovlivňuje zobrazení. V této funkci jsme v české verzi objevili drobnou chybu softwaru, ale ve spolupráci s techniky Garmin byla odstraněna. Užitečná je i funkce startovního asistenta, který vám ukazuje vzdálenost ke startovní čáře. To se může hodit na regatách s dlouhou čarou, jako je např. Lipno Marathon, nebo Round Texel, či Centomiglia.

Během pobřežní plavby, ale i mimo loď hodinky na displeji zobrazí příchozí volání, sms zprávy, emaily a další notifikace. Pokud máte loď navíc vybavenou stereo systémem FUSION®, můžete jej pomocí hodinek Garmin quatix3 jednoduše ovládat (to Garmin slíbil, funkci do sw ale zatím nepustil). A nejen to, hodinky Garmin quatix3 jsou multisportovní chytré hodinky, které dokáží podrobně měřit a vyhodnotit turistiku, běh, jízdu na kole, jízdu na lyžích, plavání, golf, veslování a řadu dalších aktivit. Při sportech, jako je běh, cyklistika, plavání nebo veslování umí hodinky měřit jak vnitřní, tak i venkovní tréninky. Při vyhodnocení kondice dokáží hodinky poskytnout řadu podrobných výkonnostních parametrů, jako je VO2Max, laktátový práh, doporučená doba regenerace, stress skóre, tréninkový efekt a další.
Díky vestavěnému barometrickému výškoměru a elektronickému náměrovému kompasu můžete hodinky využít i pro outdoorové aktivity, jako jsou výlety do přírody nebo vysokohorská turistika. Vestavěný vysoce citlivý GPS/GLONASS přijímač nabízí základní navigační funkce, ke kterým patří navigace na bod, po trase nebo návrat do výchozího bodu po prošlé trase. Bezdrátová technologie ANT+ umožňuje připojit dodatečná bezdrátová čidla s možností měření srdečního tepu, okolní teploty či cyklistického výkonu. S pomocí programovatelné platformy IQ CONNECT je do hodinek možné hodinky rozšířit o řadu doplňkových vzhledů, funkcí a aplikací. Výhodou hodinek Garmin quatix3 je, že se dají na ruce nosit i mimo sportovní aktivity. Vzhledem ke svému střízlivému vzhledu vypadají na ruce dobře i v kombinaci s košilí nebo sakem. Přes širokou nabídku funkcí a využití mají hodinky vynikající výdrž a odolnost. Na jedno nabití jsou schopné fungovat až 6 týdnů v režimu hodinek, 20 hodin s plně zapnutým GPS přijímačem nebo až 50 hodinek provozu v úsporném GPS režimu UtraTrac. Hodinky fungují i bez nutnosti neustálého propojení s chytrým telefonem, funkce založené na propojení s chytrým telefonem fungují jako doplňkové.
Celkově na nás udělaly chytré hodinky Garmin Quatix3 velký dojem. Jsou to jednoznačně nejlepší jachtařské hodinky na světovém trhu, které prakticky nemají konkurenci. Navíc umožňují plnit funkci výborného sport-testeru, ale i moderních chytrých hodinek, které se hodí jak do kanceláře, tak na všechny druhy sportovních i mimo sportovních aktivit.
Hodinky lze zakoupit na Garmin.czCena 16.490,- Kč

DŮLEŽITÉ JACHTAŘSKÉ FUNKCE
PROPOJENÍ S LODNÍ ELEKTRONIKOU
Sdílení dat z NMEA 2000® sítě pomocí ANT přenosu a kompatibilní námořní elektroniky značky Garmin. Zatím jsou kompatibilní bohužel jen větší a dražší plottery, které se na lodích nevyskytují tak často.
NÁMOŘNÍ VZHLEDY/DATA
Možnost dohrání široké škály jachtařských vzhledů hodinek, jako například Jolly Roger, chartplotter, GNX nebo wind gauge.
PŘÍLIVY/ODLIVY
Možnost dohrání aktuálních dat o přílivech/odlivech přímo do hodinek prostřednictvím smartphone. Po dohrání jsou v hodinkách k dispozici aktuální informace pro příštích 7 dnů bez nutnosti dalšího propojení s mobilním telefonem.
FUNKCE PRO PLACHETNICE
Asistent obrátek, rychlost, vzdálenost, závodní odpočet, vzdálenost do startovní linie, čas do startu.
RYBÁŘSKÉ FUNKCE
Závodní stopky a záznam úlovků poskytují přehled o úlovku a zbývajícím čase do konce rybářského závodu.
KOTEVNÍ FUNKCE
Hodinky hlídají tažení kotvy a upozorní posádku ve chvíli, když se loď začne nechtěně pohybovat. Hodinky současně obsahují budík a aplikaci pro výpočet délky kotevního lana.
MUŽ PŘES PALUBU
Funkce Muž přes palubu dostupná stištěním a podržením jediného tlačítka. Automaticky ukládá aktuální pozici a zapíná navigaci zpět k místu, kde byla funkce aktivována.
SUP/VESLOVÁNÍ
Měření a vyhodnocení veslování a SUP (pádlování na prkně) - počítadlo záběrů, kadence, efektivita, vzdálenost na záběr atd.
VIRB® OVLÁDÁNÍ
Bezdrátové ovládání akčních kamer Garmin VIRB® X a VIRB XE, které jsou schopné zaznamenat video, včetně informací o rychlosti, trase, teplotě, srdečním tepu a dalších veličinách.

DŮLEŽITÉ FUNKCE HODINEK
EXO™ ANTÉNA GPS/GLONASS je součástí těla hodinek a díky této konstrukci zvládá rychleji a přesněji vypočítat pozici.
CONNECT IQ™ - pomocí této aplikace můžete upravit vzhled svých hodinek. Změňte si widgety, datová pole a další aplikace.
SMART FUNKCE - automatické bezdrátové odesílání tréninkových dat na tréninkový server Garmin Connect™ a Garmin Connect Mobile™, možnost živého sledování pozice sportovce na trati, sdílení dat na sociálních sítích, Smart notifikace se zobrazením příchozích/ztracených volání, sms zpráv, emailů a dalších připomínek přímo na displeji hodinek.
GARMIN CHROMA DISPLEJ 1.2" - barevný displej s vysokým rozlišením a vynikající čitelností na slunci.
BEZDRÁTOVÉ PROPOJENÍ - přes Wi-Fi® a Bluetooth® sítě je možné automaticky synchronizovat data z hodinek, aktualizovat software a nahrávat zaznamenané tréninky na tréninkový server Garmin Connect™ a Garmin Connect Mobile™.
MĚŘENÍ CELODENNÍHO POHYBU Použijte fénix3 pro vyhodnocení denních pohybových aktivit, jako je každodenní počet kroků, spálené kalorie, prošlá vzdálenost, upozornění na déle trvající nečinnost nebo měření délky a kvality spánku během noci.
ODOLNOST PROTI VODĚ Odolné proti vodě do 10 ATM/100 metrů2; hodinky jsou vhodné pro souvislé plavání.
ŽIVOTNOST BATERIÍ Dobíjecí LiIon akumulátor s výdrží až 20 hodin GPS módu (měření 1x za vteřinu), až 50 hodin v UltraTrac™ módu, až 6 týdnů v režimu hodinek nebo až 3 týdny v režimu smartwatch.
NAVIGACE + ABC Vysocecitlivý GPS/GLONASS přijímač, vestavěný barometr s automatickou kalibrací výškoměru, vestavěný 3-osý elektromagnetický kompas.

 

DŮLEŽITÉ SPORTOVNÍ FUNKCE
GPS SPORTTESTER - v reálném čase poskytují informace o čase, stopkách, tempu, spálených kaloriích, rychlosti, srdečním tepu, nadmořské výšce a dalších veličinách. Hodinky jsou schopné vyhodnotit jak outdoorové, tak i vybrané indoorové aktivity.
POKROČILÝ TRÉNINK - v případě propojení s HRM-Run™ snímačem srdečního tepu je fénix3 schopen vyhodnotit pokročilá tréninková data, jako je doporučená doba odpočinku, test regenerace během prvních 10 minut zátěže, odhad závodních výsledků nebo odhad hodnoty VO2Max.
2. GENERACE RUNNING DYNAMICS - chcete znát čas kontaktu nohy se zemí, výšku odrazu, délku kroku, vyvážení kontaktu se zemí levé/pravé nohy a řadu dalších běžeckých parametrů? S novými běžeckými funkcemi hodinek fénix3 je to hračka.
VIRTUÁLNÍ TRÉNINKOVÝ PARTNER® - tréninkový nástroj Virtual Partner umožňuje nastavit plánovaný čas, vzdálenost, tempo/rychlost a soutěžit na trati proti virtuálnímu partnerovi, který se zobrazí na displeji a pohybuje se konstantní nastavenou rychlostí/tempem.
INDOOR TRÉNINK/LYŽAŘSKÉ A SNOWBOARDOVÉ/PLAVECKÉ/GOLFOVÉ