Jachtařské hodinky

04.01.2015 10:36

Čas je v jachtingu nesmírně důležitý. Přesný chronometr byl vždy nezbytnou součástí úspěšné astronavigace. Bez znalosti času se jen těžko orientujeme v přílivových oblastech a někdy bez toho ani není možné vplout bezpečně do přístavu. V závodním jachtingu potřebujeme při každém startu znát přesný odpočet do výstřelu. Funkcí ale neustále přibývá a hodinky jsou neodmyslitelným pomocníkem všech jachtařů.

Při výběru hodinek hledá většina jachtařů především funkci odpočítávání. Musíme si ale zvážit, zda budou hodinky sloužit pouze na starty při okruhových regatách, kde je na malých lodích větší nebezpečí jejich poškození, nebo utopení, nebo zda nám mají hodinky sloužit i na břehu v běžném životě, nebo dokonce budou vhodné i na společenské akce. To se musíme rozhodnout.
Nejrozšířenější jachtařské hodinky jsou digitální. Jejich pořizovací cena je nižší a jejich sledování ve vypjatých situacích před startem je snazší. Je dobré vybírat ty, které mají rovnou funkci odpočítávání. Klasické stopky lze také použít, ale není to tak praktické. Dobrá je také funkce synchronizace odečtu. Když nestihnete včas zmáčknout odečet, pak jej snadno sesynchronizujete při dalším zvukovém signálu. Nové hodinky už navíc standardně používají zvukový signál každou minutu, v poslední minutě každých 10 sekund a posledních 10 sekund každou sekundu. Ideální je, je-li to podpořeno vibrací. Pak se můžete v poslední minutě soustředit téměř výhradně technice startu a hodinky sledujete jen minimálně. Výhodný je také zvětšený displej, nebo větší číslice zejména v poslední minutě odečtu. Pozornost při výběru je také třeba věnovat pásku hodinek. Musí být dostatečně dlouhý, aby šly hodinky umístit na vaši ruku a zároveň v chladnějším počasí i přes suchý oblek, nebo spraytop.
Několik výrobců přináší na trh extrémně velké hodinky s velkým displejem a maxi tlačítky. Ty jsou jednoduché na ovládání a dají se umístit například i do lodi, nebo na ráhno, ale pro běžné nošení na břehu jsou nepoužitelné.
Problémem u digitálních hodinek bývá často baterie. Některé hodinky běží dlouhou dobu někde v poličce v obchodu a pak vám během používání na vodě rychle dojde. Někteří výrobci proto doplnili své hodinky startovací funkcí. Baterie se aktivuje až po nákupu stisknutím všech tlačítek naráz.

Hodinky pro námořní a oceánské plavby mají sice také odpočet času do startu, ale tato funkce zde není zdaleka tou nejdůležitější. Důraz je kladen na dobrou čitelnost displeje během noci za úplné tmy. Navíc je zde také grafický barometr, náměrový kompas a další často potřebné funkce.

Důležitým faktorem při výběru hodinek je jejich vodotěsnost a vodě odolnost. Ta je uváděna v metrech, stopách, nebo v atmosferickém tlaku (1 ATM = 10 m). Pro jachting se většinou doporučuje 100 m, nebo ekvivalent 10 ATM. Casio i Optimum nabízí v jachtařské kolekci právě 100 m (10 ATM). Gill Regatta Master garantuje 5 ATM a Race Watch 3 ATM. To by mělo být pro běžný jachting na malých okruhových plachetnicích ve většině případů dostatečné. Lodě nedosahují takových rychlostí a závodník je spíše omýván vodním sprejem, než aby byl dlouhodobě pod vodou. U rychlejších lodí a u námořního jachtingu to může být ale problém. Vlny, které velkou rychlostí letí přes přední palubu mají obrovskou sílu a tlak je zde mnohem větší.

Při výběru je třeba dbát také na kvalitu pláště, pásku a jeho uchycení a spojení, ale také na sklo chránící ciferník, nebo displej. Plastické pouzdro je lehčí a levnější, ale při nárazu snadno praskne. Ocelové pouzdro je dražší, ale prakticky nezničitelné. Oblíbená jsou tedy titanová pouzdra, která kombinují lehkost a pevnost, ale s tím narůstá i cena. Podobně to je i u karbonového pouzdra TNG Sailmaster MkII, nebo keramického pouzdra Rolex Yacht-Master II. Skla jsou na výběr podle tvrdosti. Nejtvrdší, ale i nejdražší je safírové. To je 3 krát tvrdší než minerální a 20 krát tvrdší než akrylové. Lze jej prakticky poškrábat jen diamantem, což není v jachtingu, zejména tom okruhovém, úplně běžný materiál. Důležité je také podsvícení. Klasické led světlo je perfektně funkční, ale spotřebovává rychleji baterii. U ručičkových hodinek se často používá fluorescenční materiál, ten po nasvícení září zhruba 4 hodiny. Firma Nite Watch přišla s novou technologií GTLS. Je to vlastně malá trubička naplněná radioaktivním plynem, ten dokáže svítit bez dobíjení přes 20 let.

Jaké hodinky si ale vybrat? Elektrické, nebo mechanické? Digitální bateriové hodinky mají dnes až desetiletou životnost baterie. Navíc řada z nich je konstruována tak, že si uživatel může baterii sám vyměnit, aniž by poškodil jejich vodotěsnost. Mechanické jsou ale klasičtější a lze u nich obdivovat především skvělé provedení. Jsou jistě mnohem elegantnější a hodí se i na společenské akce na významných regatách. S digitálkami na ruce zde asi velkou parádu neuděláte. Ty vám ale naopak udělají větší službu na vodě, protože mohou skýtat celou řadu užitečných funkcí, které chronometr nikdy nenabídne.

Mezi nejpokrokovější jachtařské hodinky současnosti se řadí speciální série od Tag Heuer. Tato firma vyvinula speciální kolekci Aquaracer 72 pro Americký pohár. Bylo vyrobeno pouze 50 kusů a žádný nebyl nabídnut ke komerčnímu prodeji. Každý závodník Oracle Team USA dostal speciální model, který byl naprogramován na jeho konkrétní pozici na lodi. Kormidelník Jimmy Spithill měl v přístroji mobilní telefon, aby mohl neustále komunikovat s posádkou. Hodinky přenášely data z různých senzorů na lodi i na těle závodníků. Grindeři měli navíc speciálně vyvinuté brýle, které jim na displej sluneční clony přenášely potřebné údaje.

Budoucnost bude jistě patřit dotykovým displejům, které již nyní přináší například firma Tissot v modelu Sailing Touch. Casio mělo svůj první dotykový displej již v roce 1984. Novinkou není ani zabudovaní GPS. I s tím přišlo jako první na trh Casio již v roce 1999. Poté se o několik modelů pokusilo Suunto, ale tam byl problém s krátkou životností baterie. Asi nejdále je v tomto oboru Garmin se svým modelem Quatix. Ten má navíc celou řadu užitečných funkcí, od ovládání autopilota, přes funkci MOB, až po programovatelné funkce pro taktiky, nebo bowmany. Budoucnost ale jednoznačně patří modelům smartwatch. Některé firmy je už představily a jiné je narychlo připravují. Tyto chytré hodinky se propojí s mobilním zařízením a díky přístupu na internet umožní sdílet data v různých jachtařských aplikacích. Využití pak bude takřka neomezené. Doufejme ale, že i přes příliv novinek nezapomeneme na klasiku a eleganci.

Mechanické hodinky jsou úžasným příkladem miniaturních technologií a výstavní skříní pravé hodinářské práce. Jsou zároveň prezentací elegance a luxusu. Kvalitní mechanické hodinky byly vždy spojovány s ojedinělými sportovními výkony. Tak je tomu i v současnosti. Edox je oficiálním partnerem Extreme Sailing Series, IWC podporuje Volvo Ocean Race, Hugo Boss sponzoruje Alexe Thomsona, Nite Watches Briana Thompsona a Tag Heuer Russella Couttse a Oracle Team USA. V největším rozsahu sponzoruje jachting společnost Rolex. Ta podporuje především velké světové námořní regaty, jako jsou například Fastnet Race, Middle Sea Race, nebo Sydney - Hobart Race. Výroba těch nejkvalitnějších chronometrů je ale extrémně nákladná. Firma Zenith, která sponzoruje největší trimaran na světě Spindrift uvádí, že výroba jednoho kusu hodinek u nich trvá v průměru 9 měsíců a v ruční dílně je zapotřebí udělat 2.500 úkonů, na kterých pracuje kolem 300 expertů. Tomu pak pochopitelně odpovídá i cena hodinek.

Optimum Times OS 14R
Rozměr: 6,8 cm
Materiál: plast
Voděodolnost: 50 m
Velké číslice až 23 mm
Odpočet 5,4,1,0
Zvukový signál a vibrace

Jachtařské hodinky Gill Race Timer

Gill Race Timer
Materiál: plast
Voděodolnost: 50 m
Pružný pásek
Odpočet 5,4,1,0
Možnost úchytu na stěžeň
www.sailingcentrum.cz
2.500 Kč

Gill Regatta Master
Materiál: plast
Voděodolnost: 50 m
Odpočet 5,4,1,0
Měření mezičasů vhodné pro ORC
Elektroluminiscenční podsvícení
Režim spánku, uzamknutí tlačítek
www.sailingcentrum.cz
3.960 Kč

Jachtařské hodinky Ronstan ClearStart

Ronstan ClearStart
Materiál: plast
Voděodolnost: 50 m
Sklo: minerální se safírovou vrstvou
Odpočet 5,4,1,0
Synchronizace času
Režim úspory baterie
Hlasité zvukové signály
www.avaryacht.cz
1.654 Kč

Jachtařské hodinky Edox Grand Ocean

Edox Grand Ocean
Extreme Sailing Series (Special Edition)
Rozměr: 4,8 cm
Materiál: ocel a kaučuk
Sklo: safírové
Stroj: automat
Voděodolnost: 300 m
Odpočet do startu 4 minuty
Šroubovací korunk, bezpečnostní spona
Automat chronograf, velké datum
www.edox.cz
99.950 Kč

Patton Harken P42
Rozměr: 4,2 cm
Materiál: ocel a kůže (kaučuk)
Sklo: safírové
Stroj: Quartz ETA
Voděodolnost: 100 m
Odpočet do startu
Zvuková signalizace
Korekce startu
www.patton-harken.cz
30.990 Kč

Garmin Quatix
Displej: 1,2’’ (3.1 cm)
Hmotnost: 82 g
Voděodolnost: 50 m
GPS, výškoměr, barometr, kompas, příliv
Startovní čára, kurzový asistent, odpočet
Navigace, MOB, plánování a vyhodnocení trasy
Li-ion akumulátor (6 týdnů - 16h GPS)
www.garmin.cz
12.490 Kč